Няколко интересни факта за ваните

До преди 15 години пазарът е доминиран от чугунени и стоманени вани. Правоъгълна, с една стандартна форма. Бяха много студени и за да можеш, да се подпреш трябваше, да мокриш стените и с топла вода. Честото им почистване с всичките видове корозивни препарати означаваше, че след няколко години керамичното покритие ще се изтърка и водата може да изпълни корозивните й свойства, унищожавайки ваната толкова много, че е необходимо да се мисли за заместването и с нова.

През деветдесетте години е имало истинска революция в производството на вани, която продължава и до днес. Акрилните вани, поради свойствата си, започнаха да изместват стоманени и железни вани от пазара. Промяната е повлияна главно от производителите.

Акрилът е все още най-евтиното решение, запазвайки качествените характеристики, адекватни на цената на пластмасата. Други предимства, които са помогнали за рекламата на акрилните вани са техните термични свойства. Тези вани се нагряват по-бързо и най-важното – не създават усещане за студ при първия контакт, както е при металните вани. Те са по-устойчиви на механични повреди и запазват структурата си в продължение на много години с правилна поддръжка. Струва си да се споменее правилното почистване на акрилни вани. Не трябва да използвате силни корозивни средства, по-скоро леки течности или такива със специална цел за акрилни вани. Това позволява на ваната да запази своя непроменен вид, да изглежда, както в деня на покупката.